2019-11-05 09:16:19• hírek • Bede Emőke

Közel százezer gyereket hagytak hátra a külföldön munkát vállaló szülők

Képünk illusztráció. Forrás: Szatmár.ro archívum
Képünk illusztráció. Forrás: Szatmár.ro archívum

Az Országos Gyermekjogvédelmi és Örökbefogadási Hatóság (ANPDCA) központosított adatai szerint az első félév végén 91 345 olyan gyerek élt az országban, akinek egyik vagy minkét szülője külföldön vállalt munkát – adta hírül nemrégiben az Agerpres hírügynökség.

A fentebb nevezett hatóságnak összesen 16 453 olyan gyerekről van tudomása, melynek mindkét szülője idegenben dolgozik. Közülük 15 247-et rokonok felügyeletére bízták a külföldön dolgozó szülők, a többiek pedig bekerültek az állami gyermekvédelmi rendszerbe, hivatásos nevelőszülőknél, gyermekotthonokban, vagy más családoknál helyezték el őket.


Az adatok értelmében 63 169 gyereknek volt az egyik szülője külföldön, közülük 60 747-en rokonok felügyelete alatt voltak. 1 443 gyermek volt állami védelem alatt, azaz hivatásos nevelőszülőknél, gyermekotthonokban, vagy más családoknál helyezték el őket. 2019. június végén 11.723 olyan gyermek volt nyilvántartásban, akik esetében az egyedüli családfenntartó vállalt munkát külföldön, míg tavaly az első félév végén számuk 13.088 volt. Közülük 10.115 gyermek rokonoknál lakott.


A Szatmár Megyei Nevelési Tanácsadó és Erőforrásközpont hivatalos honlapján csak a 2018-2019-es tanévre vonatkozó adatok érthetőek el, viszont ezek is hűen tükrözik az aktuális helyzetet. Megyénkben az elmúlt évben nem kevesebb mint 2951 olyan 1 és 18 év közötti gyerek élt, akinek egyik vagy mindkét szülője külföldön vállalt munkát. Habár ez a szám is soknak tűnhet, mégis jobb a helyzet, mint a 2016-2017-es tanévben, amikor is az ilyen helyzetben levő gyermekek száma még 4 077 volt.


Ugyanakkor azt is lehet tudni, hogy míg 2256 gyereknek csak az egyik szülője választott magának külföldi munkahelyet, addig 453 esetben mindkét szülő az otthontól távol keresi a boldogulást. Mi több, külön kategóriát képeznek azok a gyerkőcök, akik egyébként is egyszülős családban élnek, s épp annak az egy szülőnek is külföldön kell dolgoznia. Jelenleg megyénkben 242 gyermek van ebben a helyzetben. Ugyanakkor érdemes azt is elmondani, hogy a 2951 gyerekből 1188 még 10. életévét sem töltötte még be.


Lakhelyüket tekintve elmondható, hogy a közel háromezer gyerek közül 1022-en a megye valamelyik városában, 1929-en pedig a falusi környezetben élnek. A legkiugróbb számot Turcról jelentették, ahol nem kevesebb mint 273 kiskorú éli mindennapjait egyik vagy mindkét szülője nélkül. Kisgércén az ebben a helyzetben levő gyerekek száma 132, Kányaházán pedig 108. A további települések közül mindenképp kiemelkedik még Szatmárudvari (76), Bikszádon (74), Aranyosmeggyes (70), Vetés (60) és Bogdánd (59) is. Szerencsére vannak olyan falvak is, ahol a hivatalos adatok szerint (!) alig-alig akadnak olyan gyerekek, akik szüleik nélkül, valamelyik rokon gondozásában nevelkednek. Börvelyből egyáltalán nem jelentettek ilyen eseteket, de Felsőberekszó, Kálmánd, Kaplony, Érkávás, Érszakácsi, Csomaköz, Puszadaróc, Mezőfény, Hadad, Mezőpetri, Szilágypér, Tasnádszántó, Sződemeter, Nagyszokond, Krasznaterebes, Mezőterem és Csanálos sem számolt be 10-nél több ilyen esetről.


Végül érdemes megemlíteni azt is, hogy – bármennyire nehezünkre esik is elhinni – nem csak a nyugati országok irányába visz az út, hanem olykor hazafele is, ugyanis a Nevelési Tanácsadó és Erőforrásközpont adatai szerint 28 olyan gyerek is él jelenleg megyénkben, akik külföldről hazatérő szüleikkel együtt költöztek végleg haza. Ők már ebben a tanévben bekapcsolódtak a helyi oktatási rendszerbe, ki óvodásként, ki már iskolásként kezdte újra Szatmár megyében gyerekkorát.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: